Wat is Bitcoin nu precies? Bitcoin is een “peer to peer” transactie systeem. Peer tot peer houdt in dat het tussen computers gaat zonder centraal punt. Nu worden alle betalingen verwerkt via banken of een centraal betalingssysteem. Bitcoin is dus gedecentraliseerd. Daar ga ik later verder op in.

 

Digitaal

 

Bitcoin is compleet digitaal. Het is een computercode. Bitcoins worden geproduceerd door computers die de code van Bitcoin uitvoeren. Dit noemen we “minen”. Bitcoin wordt dus gemined. In de afbeelding hieronder een schematische weergave van hoe dat gaat.

Ik zal deze stappen met je doornemen.

  1. Iemand stuurt Bitcoin naar een ander persoon.
  2. Deze transactie en andere transactie die op dat tijdstip plaatsvinden worden samen gevoegd in een Block om geverifieerd te worden.
  3. Computer die aangesloten staan op de Bitcoin blockchain proberen zo snel mogelijk de berekening te maken. Degene die dat als eerst doet ontvangt de transactie kosten als beloning.
  4. Als het Block gevalideerd is dan wordt deze toegevoegd aan de blockchain.
  5. Nu de blockchain een nieuw Block heeft gekregen wordt dit Block verspreid onder alle andere computer die het Bitcoin blockchain beheren.
  6. De “miners” (degene die met hun computer rekenkracht de berekeningen maken om blocks te valideren ) de eerste die het lukt krijgt dus een klein beetje Bitcoin ( de transactie kosten voor het versturen van Bitcoin) als beloning voor hun moeite.

Nu heb je dus een schematische beschrijving van hoe Bitcoin werkt. Bitcoin is “opensource” dat betekend dat iedereen de code van Bitcoin kan inzien. De “Whitepaper” van Bitcoin is in 2008 online gekomen (whitepaper is een document waarin staat beschreven wat het product/bedrijf gaat doen).

Het document is online gekomen onder de naam Sotoshi Nakamoto. Vele zeggen dat geen echt persoon is maar een groep van techneuten die anoniem willen blijven. Niemand weet wie Bitcoin dus heeft ontwikkeld. Er zijn alleen verhalen en aannames. Iedereen zou natuurlijk graag willen weten wie het is, want deze personen bezitten wel 1 miljoen Bitcoins.

Hoe is Bitcoin anders dan “normaal” geld?

 

Bitcoin kan net als andere valuta gebruikt worden als transactie middel. Als beide partijen daar handel mee in willen drijven. Bitcoin is compleet digitaal zoals nu ook de meeste transacties gaan. In winkels wordt voor meer dan 90% betaald met pin.  Er is nog maar weinig contant geld in omloop de meeste transactie gaan nu digitaal.

Het grote verschil tussen Bitcoin als digitaal betaalmiddel is dat Bitcoin niet gecentraliseerd is.  Alle transactie in bijvoorbeeld Euro’s gaan langs een centraal punt. Er is ook maar 1 uitgifte punt van Euro’s en dat is de Europese Centrale Bank. De macht over het “geld” is dus centraal. Bij Bitcoin is dit niet centraal. Bitcoin transacties gaan over een netwerk van miljoenen computers die samen de code onderhouden (miners) en de transacties opslaan in de blockchain. Bitcoin heeft beveiliging in de code gebouwd dat transacties altijd gevalideerd worden op verschillende blocks in het netwerk voordat deze worden toegepast. Zodat de transactie niet dubbel uitgevoerd kan worden.

Het tweede belangrijk verschil tussen Bitcoin en Euro’s is dat Bitcoin een beperkte oplage heeft. Er kunnen maar 21 miljoen Bitcoins gemined worden. Dat is vast gezet in de code van Bitcoin. Euro’s kunnen ongelimiteerd “bijgedrukt” worden (tegenwoordig wordt het allemaal digitaal gedaan). Dit betekent dat de waarde van de Euro omlaag gaat als er meer Euro’s in omloop komen. Dit noemen wij inflatie. Normaal groeit de geldhoeveelheid mee met de groei van de economie, maar de afgelopen jaren is er gestructureerd geld bijgedrukt om de economie te stimuleren. De Europese Centrale Bank bepaalt deze regels en wij hebben daar niets op in te brengen. Er is dus een beperkt aanbod van Bitcoins en een toenemende vraag. De prijs kan nog flink stijgen.

Bitcoin transacties zijn definitief. Als er een transactie heeft plaats gevonden kan deze niet terug gedraaid worden. Dat heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Voordeel is dat een centraal punt dus niet zomaar transacties kan manipuleren zonder jou input. Ander voordeel is dat als de transactie eenmaal in de blockchain is vastgezet, deze ook niet meer gewist of aangepast kan worden. Alles is dus terug te vinden. Nadeel is, als jij een fout hebt gemaakt met een transactie deze dus ook niet terug te draaien is.

Waar wij in Euro’s met centen werken als kleinste betaalmogelijkheid gebruikt Bitcoin Satoshi. Eén Satoshi is een Bitcoin met 8 decimalen achter de komma. Dus ook als Bitcoin in prijs flink zou stijgen dan nog kunnen er kleine transacties plaatsvinden.

Ik hoop dat jij wat hebt kunnen opsteken van deze kleine samenvatting over Bitcoin. Ik heb proberen schematisch uit te werken hoe Bitcoin werkt en wat de verschillen zijn met de betaalmiddelen die wij nu gebruiken. Als jij verder wilt met Bitcoin en Cryptocurrencies dan raad ik je aan om de Basis Cursus Cryptocurrencies te bekijken. Hierin zal jij alles leren wat te maken heeft met Cryptocurrencies.

Als jij nog vragen hebt na aanleiding van deze blog, dan kan je deze hieronder posten en ik zal dan zo spoedig mogelijk antwoord geven.

Veilig jouw eerste Cryptocurrencies aankopen?

Download nu dit stappenplan voor directe uitleg!

Yess! Het is gelukt.