Het grote cryptocurrecy woordenboek!

Als je voor het eerst het maken krijgt met Cryptocurrencies dan zie je opeens woorden voorbij komen die je nog nooit gehoord hebt. Het is dan prettig om de woorden te kennen die je vaak voorbij ziet komen. In deze blog een overzicht van de meest gebruikte termen. Kom je er na deze woordenlijst nog niet uit? Stel dan gerust je vraag onder dit bericht.

Wallet: Een wallet is een portemonnee waar je Cryptocurrencies in kunt opslaan. Je kan daarmee ook betalingen ontvangen en doen. Er zijn veel verschillende wallets en ik zal in een andere blog deze uitvoerig bespreken.

Address: Iedere wallet heeft een address. Dat is een serie van letters en nummers. Het zelfde als je bankrekening om zo maar te zeggen. Je hebt een public address wat voor iedereen zichtbaar mag zijn, daar kun je transacties op ontvangen. Iedere wallet heeft ook een private address. Die mag alleen de eigenaar van de wallet weten want daar verstuur je jouw Cryptocurrencies mee. Iedere blockchain heeft een eigen soort address, je kan geen Bitcoins naar een Ethereum address sturen.

Public Key: Dit is jouw wallet address wat iedereen mag zien. Jouw rekeningnummer waar je Cryptocurrencies op kunt ontvangen.

Private Key: Dit is jouw geheime paswoord om je wallet te openen. Dit moet je geheim houden, hier zijn je Crypto’s in je wallet aan verbonden. Als iemand anders je private key heeft kan hij je wallet leeg halen!

Altcoin: Alle Crypto’s behalve Bitcoin worden Altcoins genoemd. ¬†Er zijn nu meer dan duizend verschillende Cryptocurrencies die allemaal iets in de nieuwe economie willen doen.

HODL: Hold On for Dear Life. Iemand die zijn Cryptocurrencies voor de lange tijd vasthoudt en niets wil verkopen. Dit kwam naar boven door een misspelling van hold. Je zal deze gezegde nog vaak tegen komen.

Blockchain: Dit is de techniek achter de Cryptocurrencies. Het bewaart en archiveert alle transacties en is niet manipuleerbaar.

Block: Dit zijn een bepaalde hoeveelheid transacties die op de Blockchain zijn opgeslagen. Ieder nieuw Block bevat de nieuwe transacties en alle gegevens van de vorige Blocks.

Node: Een computer die met het Bitcoin netwerk of een ander Crypto netwerk is verbonden en een kopie van de Blockchain opslaat .

FOMO: Fear Of Missing Out. Als een bepaalde munt hard stijgt dan wil iedereen meedoen omdat ze anders denken dat ze winst mis lopen. Als je in de Cryptocurrencies zit dan is het verstandig om je emoties goed onder controle te hebben. Laat je niet opjagen!

FUD: Fear, Uncertainty, Doubt. Dit is slecht nieuws of verhalen die naar buiten worden gebracht om de markt in beweging te brengen. De Cryptocurrency markten worden door emoties bewogen. Fear and Greed! zo worden alle markten bewogen, maar omdat Crypto’s ongereguleerd zijn zie je het hier heel goed in de grafieken. Ook hier weer geldt, laat je niet opjagen of bang maken. Hou controle over je emoties!

Bull/Bullish: Een markt die omhoog gaat.

Bear/Bearish: Een markt die omlaag gaat.

Sideways/Flat: Een markt die niet veel beweegt. Of zijdelings beweegt.

ICO: Initial Coin Offering. Dit is een lancering van een nieuwe Cryptocurrency. Het bedrijft lanceert dan zijn munt met een voorverkoop. Dit is de digitale variant van een IPO, als een nieuw bedrijf voor het eerst op de beurs komt en aandelen uitgeeft.

Exchange: Op een exchange kan je verschillende Cryptocurrencies kopen. Meestal zijn ze geprijsd in Bitcoin of Ethereum. Je ziet steeds meer dat een Exchange zijn eigen munt uitbrengt en je daarmee dan korting krijgt op de transactie kosten als je hun munt gebruikt.

Mining: Met mining wordt door rekenkracht van computers vergelijkingen opgelost om Blocks op de Blockchain te minen. De miners ontvangen de transactiekosten die betaald worden voor de transacties op de Blockchain als beloning voor hun mining en verdienen zo Cryptocurrencies.

Hash Rate: De snelheid van je computer waar mee gemined wordt. De rekenkracht van de computer of grafische kaart die voor het minen gebruikt wordt. Hoe hoger je hash rate, hoe sneller je coins kunt minen.

Satoshi: Een Satoshi is de kleinste hoeveelheid bitcoin. 1 tien miljoenste deel, 8 cijfers achter de komma wordt gebruikt om Bitcoin te noteren. Als je over Altcoins praat worden de prijzen meestal in Satoshi weergeven.

Satoshi Nakamoto: De naam van de bedenker van Bitcoin. Niemand weet wie het echt is en of het wel een persoon is. Meer een schuilnaam van meerder personen. Maar niemand weet het zeker…?

Whitepaper: Een businessplan van de Cryptocurrency, wat ze willen doen en bereiken. Ook de technische gegevens zijn meestal vermeld in de Whitepaper.

Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden met deze woordenlijst. Als je nog woorden toe te voegen hebt kan je dat in de reacties onder het bericht doen.

Veilig jouw eerste Cryptocurrencies aankopen?

Download nu dit stappenplan voor directe uitleg!

Yess! Het is gelukt.