Wanneer komt de volgende crash?

 

Alles in de financiele markten komt in cyclussen. De markt gaat omhoog, omlaag en soms zijdelings. Cyclussen komen natuurlijk ook voor in de natuur. We hebben eb en vloed, het wisselen van de seizoenen en dag en nacht om er een paar op te noemen. Het is dus normaal gedrag. Maar iedereen zaait paniek als het met de economie gebeurd.

Maar wat drijft nu een economische cyclus?

 

De marktwerking van vraag en aanbod zorgt voor de grootste aansturing van de economische cyclus. Als er meer vraag dan aanbod is dan zullen de prijzen stijgen en als er meer aanbod dan vraag is dan zullen de prijzen dalen. Ook de levenscyclus van een product of de bevolking heeft veel invloed. Nu de grootste geboorte golf allertijden; de babyboom generatie van na de tweede wereld oorlog zo een beetje allemaal de pensioen leeftijd bereiken. Zien we dat deze groep niet meer gaat produceren en juist meer kosten gaan maken doordat oudere mensen nu eenmaal meer zorg nodig hebben.

In de politiek lopen ze achter de feiten aan. Ze hebben nu de pensioen leefdtijd verhoogd naar 67. Dit is maar een pleister op een gapende wond. Het bestedingspatroon van de babyboomers veranderd en zorgt voor minder bestedingen in onze economie. De kinderen zijn de deur uit, ze hoeven dus minder aan boodschappenuit te geven.  Een groot huis is niet meer nodig. Een grote auto is ook niet nodig. Ze zullen wel meer aan zorg en medicijnen gaan besteden. Het bestedingspatroon van de bevolking verandert met de leeftijd die we hebben. Meestal komt het in geboorte golven. Met een piek bestedingspatroon als een persoon gemiddeld 46 jaar is. Op dat moment tussen 46 en 54 bezitten mensen meestal hun grootste woning en grootste auto en hebben ze de kinderen nog thuis wonen. Op die leeftijd zijn hun kosten het hoogst en daarna zullen hun bestedingen afnemen en zullen ze meer gaan sparen voor hun pensioen.

Waar staat we nu?

 

Sinds de crash van 2008 is de beurs weer bijna 3 keer zo hoog geworden, maar de problemen die deze crash veroorzaakt hebben zijn niet opgelost. In 2009 en de jaren daarom is er zoveel nieuw geld in omloop gebracht om de economie te stimuleren dat deze geld injectie de markten weer omhoog heeft getrokken. Ook is de rente kunstmatig zeer laag en in Europa op veel plaatsen zelfs negatief. Het loont dus niet om je geld op een rekening te laten omdat het niets oplevert, daardoor is er veel investeringsgeld naar de aandelen markten gegaan. Het goedkope geld is alleen bij de banken en grote bedrijven gekomen. De man op de straat heeft er weinig aan gehad. Die ziet dat zijn koopkracht achteruit is gegaan en hij dus minder boodschappen voor zijn Euro’s kan kopen. Deze manier van kunstmatig of wel manipulatie van de markten is maar goed geweest voor een heel klein deel van de bevolking. De allerrijkste werden rijken en de groep met armen groeit steeds verder.

Dus wanneer komt de volgende crash?

 

Je ziet nu dat het “infuus” los wordt gekoppeld van de markten. In de VS is de FED (de centrale bank) gestopt met het opkopen van staatspapier en dus geld in het systeem pompen. Ze hebben zelf gezegd dat ze nu aan het afbouwen zijn. In Europa en Japan wordt er nog steeds maandelijks geld in de economie gepompt. Ook wordt de rente langzaam steeds wat hoger.

Kan de markt deze ingrijpingen aan? De aandelenmarkten zijn wel gestegen, maar de “echte” economie is niet zo sterk. Je zag vorig jaar het aantal faillissementen flink toenemen. Ook zie je dat er minder in winkels wordt uitgegeven. Winkelstraten zien steeds meer leegstand. En nee, dat komt niet doordat alles online wordt verkocht. Dat is maar een kleine stijging in vergelijking wat er minder in de winkels wordt uitgegeven. Dus wanneer komt de volgende crash?

Het is moeilijk te voorspellen wanneer deze precies begint. Maar de crash die eraan komt zal veel heftiger zijn dan die van 2008. In de onderstaande video van Mike Malony legt hij het heel duidelijk uit. Mike Malony is een bestseller auteur en een specialist op het gebied van investeringen in goud en zilver.

 

Ik hoop dat jij van deze video een hoop geleerd hebt. Wat voor stappen ga jij ondernemen naar aanleiding van wat je geleerd hebt in deze video. Laat je reactie achter onder dit bericht.

PS, Hier een link naar een videoserie van Mike Malony waar hij de geschienis van geld in kaart brengt.

 

Veilig jouw eerste Cryptocurrencies aankopen?

Download nu dit stappenplan voor directe uitleg!

Yess! Het is gelukt.