De geschiedenis van geld. Wat is geld nu precies? Wanneer zijn we het gaan gebruiken? Hoe zit ons financieel systeem in elkaar? Is dit systeem houdbaar? Wat zal de toekomst brengen?

Al deze vragen moet iedereen die zijn geld investeert zich afvragen vind ik. Het is voor de meeste mensen van ons gewoon om briefjes en munten als geld te zien. Maar dit was natuurlijk niet altijd het geval. Je ziet nu zelfs dat er voor meer dan 90 % met pin of creditcard wordt betaald in winkels en dat de overheden zijn begonnen om cash geld af te bouwen.

 

Gaat dit ook gebeuren?

 

Dat hebben wij als mensen zelf in de hand. Geld zoals we het nu gebruiken heeft eigenlijk bijna geen intrinsieke waarde. Het papier van een briefje van vijftig Euro zal maar een paar cent kosten om te maken. Maar toch geven wij er een waarde van vijftig Euro aan. Dit komt omdat wij op dit moment geloven in de waarde van de Euro. Geld is dus eigenlijks niets meer dan een transactie middel waar de bevolking in gelooft. Het geloof in de Euro wordt versterkt door dat de overheid er regels en wetten over heeft gemaakt en dat de Euro dus gezien wordt als een officieel betaal middel. Je moet het dus als winkelier accepteren als transactie middel. Als de bevolking geen vertrouwen meer heeft in het officiele betaalmiddel van de overheid dan valt een munt om. Dat is in de geschiedenis al vaak voorgekomen. Nu zien we het gebeuren in Venezuela. Een munt gaat dan in hyperinflatie. Dat betekend dat de koopkracht van de munt steeds minder waard wordt. Het kost dus steeds meer geld om iets te kopen.

Nu weer terug naar de geschiedenis van geld. Voorheen was er alleen ruilhandel. Je produceerde iets en wilde dat ruilen tegen iets dat jij nodig hebt maar niet zelf kan produceren. Als iemand kippen had en zijn buurman had een melkkoe, dan kon je makkelijk eieren tegen melk ruilen. De hoeveelheid moest dan afgesproken worden. Maar als de kippenboer nu een paard wilde kopen op de markt dan kon hij moeilijk 1000 kippen meenemen om dit tegen een paard te ruilen. Mensen begonnen dus een manier te verzinnen om te ruilen met een tussen middel. Dit is het begin van geld. Vaak werden er zeldzame stoffen voor gebruikt zoals goud en zilver. Maar op sommige eilanden waren het stenen en schelpen. Het tussen middel is dus iets waar de mensen waarde aan hechten. Ze zijn dus bereid hun productie te ruilen tegen een tussen middel omdat ze geloven dat ze later het tussen middel weer kunnen gebruiken om iets aan te kopen in de toekomst. Zo kwamen er maatstaven voor een tussen middel, bijvoorbeeld 10 gram zilver in een munt. De waarde werd dan bepaald door vraag en aanbod van de productie die verhandeld werd.

Hoe ging dit nu verder?

 

Hoe groter de samenlevingen werden hoe meer regels er kwamen. De overheden gingen regels maken over het tussen middel wat we nu geld gaan noemen. Laten we verder gaan met de goud en zilver munten. Er werden regels opgesteld dat een zilvermunt een bepaalde puurheid moet hebben en een bepaald gewicht. Zo kwamen er regels dat de munten allemaal gelijk waren en je deze dus als handelaar kon aannemen. Zo werd er vertrouwen gecreerd in een systeem. Er werden straffen opgesteld voor iedereen die zich niet aan de regels houdt en zo werd het vertrouwen nog sterker.

Als we in de geschiedenis nu terug gaan naar bijvoorbeeld het Romeinse rijk dan we hoe het vertrouwen in een munt het rijk heeft uitgebouwd tot één van de grootste en langste in de geschiedenis. Er werd handel gedreven en iedereen wilde Romeinse munten accepteren omdat het rijk erachter stond. Zoals we altijd in de geschiedenis zien is niet alles houdbaar en zo ook niet het Romeinse rijk. Je ziet in de laatste eeuw van het Romeinse rijk dat het vertrouwen in het geld terug nam omdat de overheid deze zat te manipuleren. Ze deden dat door steeds minder zilver en goud in de munten te stoppen en meer goedkope metalen. De koopkracht van de Romeinse munten nam af en daarmee ook het vertrouwen en daardoor viel het machtige rijk deels uit elkaar.

Om de geschiedis en ook de toekomst van het geld nu duidelijker te maken heb ik een video serie voor je gevonden. Deze serie van Mike Malony. Een best seller auteur en financieel expert die over de gehele wereld lezingen heeft gegeve. In zijn video serie; “Hidden secrets of money” neemt hij je mee terug in de geschiedenis van het geld en van de banken. Ik wil je absoluut adviseren om naar deze video serie te kijken. Het zal je zeer veel inzichten geven waardoor jij een betere investeerder gaat worden.

 

Deel 1 van deze video serie. Het verschil tussen geld en valuta.

Deel 2 van deze video serie. De zeven stadia van een rijk.

Deel 3 van deze video serie. De opmars en het einde van de Dollar.

Deel 4 van deze video serie. Het grootste pyramide spel van onze geschiedenis.

Deel 5 van deze video serie. Het verschil tussen geld en valuta.

Deel 6 van deze video serie. Vier redenen waarom er eerst deflatie zal plaats vinden voordat er hyperinflatie komt.

Deel 7 van deze video serie. Wanneer komt de volgende grote crash?

Deel 8 van deze video serie. De Cryptocurrency revolutie.

Ik hoop dat jij veel geleerd hebt van deze video serie. Mij heeft het in ieder geval veel inzichten gegeven. In een volgend artikel zal ik het meer over de toekomst van het geld gaan hebben.

Als jij deze informatie nuttig vindt, dan zou ik het fijn vinden als je dit artikel zou willen delen via social media. Alle vragen en opmerkingen kunnen natuurlijk in de reacties onder dit bericht.

Veilig jouw eerste Cryptocurrencies aankopen?

Download nu dit stappenplan voor directe uitleg!

Yess! Het is gelukt.